Voorbeeld ondernemingsplan pedicure
16 mei 2024 
4 min. leestijd

Voorbeeld ondernemingsplan pedicure

Je bent met een opleiding tot pedicure begonnen en denkt eraan je eigen praktijk te starten? Dan zul je vanuit de opleiding ook een voorbeeld ondernemingsplan pedicure op moeten stellen. Niet alleen handig om je eigen doelen te verduidelijken maar ook om een stevige basis te leggen voor een succesvolle praktijk. Hieronder laten we een ondernemersplan pedicure voorbeeld in hoofdlijnen zien. Ook heeft Provoet een mooie PDF ontwikkeld die je hiervoor kan gebruiken. Daarin komt ook een onderdeel terug over de bedrijfsvoering en administratie. Daar informeren we je in deze blog ook verder over, dus lees vooral verder!

Voorbeeld ondernemingsplan pedicure:

1. Overzicht van je praktijk

In het ondernemingsplan pedicure voorbeeld kan je het best beginnen met een korte introductie van je toekomstige praktijk. Beschrijf wat je doet, je visie, missie en de waarden die je wilt uitdragen. Dit vormt het fundament van je ondernemingsplan.

2. Marktonderzoek

Analyseer de markt waarin je gaat werken. Wie zijn je potentiële cliënten? Wat zijn hun behoeften en verwachtingen? Wie zijn je concurrenten en wat bieden zij aan? Een grondig marktonderzoek helpt je om realistische doelen te stellen en een onderscheidende positie in te nemen.

3. Doelgroep en Positionering

Beschrijf je ideale klanten en hoe je jezelf wilt positioneren in de markt. Welke unieke voordelen bied je aan? Dit kan variëren van specifieke behandelingen tot uitzonderlijke klantenservice.

4. Dienstenaanbod

Omschrijf de diensten die je aanbiedt in detail. Denk aan standaard pedicurebehandelingen, specialistische behandelingen, en eventueel aanvullende producten of diensten die je aan je klanten wilt aanbieden. Misschien wel schoonheidsbehandelingen of iets anders.

5. Marketingstrategie

Hoe ga je je praktijk promoten? Bedenk strategieën om je doelgroep te bereiken en cliënten aan te trekken. Dit kan bestaan uit sociale media, lokale advertenties, mond-tot-mondreclame en samenwerkingen met andere bedrijven.

6. Financiën en Prijzen

Maak een financieel plan waarin je inkomsten en uitgaven worden gespecificeerd. Dit omvat een begroting, een prijsstructuur voor je diensten en mogelijke financieringsbronnen. Zorg ervoor dat je prijzen concurrerend zijn, maar ook winstgevend.

7. Bedrijfsprocessen en Beheer

In het ondernemersplan pedicure voorbeeld van Provoet staat ook uitgebreid beschreven hoe je je praktijk zal beheren. Eigenlijk als doel om het runnen van je praktijk makkelijk te maken. Je kan hierbij denken aan hoe je je afspraken gaat beheren (een afsprakenboek). Hoe je de cliënten gaat beheren qua behandelkaarten. Hoe je de administratie wilt doen, zelf of met een boekhouder bijvoorbeeld. Een handige pedicuresoftware kan je hierbij een heel goed helpen.

pedicure ondernemersplan

Wat je terugvindt in het pedicure ondernemersplan van de PDF van Provoet kunnen wij je vast bij helpen.

  • De administratie opzetten > Je kan dit heel gemakkelijk doen door direct te starten met een softwareprogramma waardoor al je afrekeningen handig in het systeem zetten. Stel je gaat direct zodra je je praktijk bent gestart beginnen met het afrekenen in ons administratieprogramma, dan wordt direct de het kasoverzicht voor je gemaakt waardoor je weet wat je inkomsten zijn geweest in de verschillende btw-percentages.
  • Het bijhouden van de afspraken van de cliënten > je kan dit heel makkelijk doen via een softwareprogramma. Groot voordeel hiervan is dat je altijd je afspraken eenvoudig bij kan houden en inzicht hebt in je al je afspraken waar je ook bent via je mobiel. Ook heb je dan direct de afsprakenhistorie van je cliënten bij de hand. Mooie optie is om als je net start met je praktijk online boeken voor bepaalde dagdelen open te zetten, zo wordt de drempel om een afspraak bij een nieuwe pedicure te maken een stuk lager en krijg jij weer sneller nieuwe cliënten in je praktijk.
  • De cliënten laten betalen > je kan kiezen voor een los pinapparaat van bijvoorbeeld Sumup. Of een tikkie sturen, het nadeel van een tikkie is dat je een hele administratie erbij krijgt en dat je achter de betalingen aan moet vangen als er niet betaald is. Stel je gaat met een pinapparaat van Sumup werken, en je rekent de behandeling af in de software van bijvoorbeeld Da Vinci, dan heb je de pinbetalingen geregeld en direct de administratie voor je praktijk geregeld doordat alle btw percentages goed geregistreerd staan. Er is ook nog een optie om via de software van Da Vinci de cliënten een factuur te sturen met betaalverzoek, eigenlijk een tikkie maar dan professioneler. Grote voordeel hieraan is dat je hier geen omkijken naar hebt. Is het betaalverzoek na 7 dagen nog niet betaald wordt er automatisch een betaalherinnering verstuurd.
  • De boekhouding van je praktijk bijhouden > je kan ervoor kiezen om alles te registreren qua cliënten en afrekeningen in de Da Vinci software en vervolgens het kasoverzicht aan de boekhouder te geven en die regelt de rest. Een tweede optie is door ook zelf de btw-aangifte te doen, ook dit kan je weer eenvoudig doen via de Da Vinci software door de inkoopfacturen in te boeken en zo een overzicht voor de btw-aangifte eruit te krijgen. De jaaraangifte laat je dan door de boekhouder doen. Een derde optie is nog door de gehele boekhouding zelf te doen. Reken af in de software van Da Vinci en direct kan er door de koppeling met het e-boekhouden systeem de verdere boekhouding in e-boekhouden gedaan worden. De gegevens qua btw-percentages en omzet staan dus dan al gelijk in het boekhoudprogramma.

8. Toekomstige Groei en Doelen

Stel doelen voor de toekomst van je praktijk en beschrijf hoe je deze wilt bereiken. Dit kan betrekking hebben op het uitbreiden van je diensten, het verhogen van je klantenbestand of het openen van een tweede locatie.

9. Risicoanalyse

Identificeer mogelijke risico's voor je praktijk en bedenk strategieën om deze te beheersen. Denk aan concurrentie, economische veranderingen, of onverwachte gebeurtenissen.

10. Conclusie

Rond je pedicure ondernemersplan af met een samenvatting van je belangrijkste punten en hoe je praktijk zich zal onderscheiden in de markt.

Het Belang van Professionele Software

Hopelijk heb je nu een goed beeld wat je van het voorbeeld ondernemersplan pedicure moet verwachten. En weet je nu wellicht ook wat je aan kan geven bij het onderdeel het regelen van je bedrijfsvoering.

Als pedicure in opleiding is het verstandig om direct met professionele software te beginnen. Da Vinci Pedicuresoftware biedt bijvoorbeeld een speciaal studentenpakket voor slechts €10 per maand zolang je in de basisopleiding zit. Dit stelt je in staat om je praktijk efficiënt te beheren en een stevig cliëntenbestand op te bouwen. > bekijk hier het studentenpakket

Met een goed pedicure ondernemingsplan en de juiste tools kun je een solide basis leggen voor een succesvolle carrière als pedicure. Neem de tijd om je plan zorgvuldig en wees slim en gebruik dus het ondernemingsplan pedicure voorbeeld van Provoet. Blijf vooral ook flexibel om in te spelen op veranderen en kansen in de markt. Succes!

Over de schrijver
Na een studie Psychologie het familiebedrijf ingegaan. Samen met mijn zussen en lieve Davincianen willen we alle salons helpen. 'Wat kunnen we voor je doen?' is daarom ook onze lijfspreuk!
Reactie plaatsen