BTW Pedicure: zo werkt het
15 januari 2024 
2 min. leestijd

BTW Pedicure: zo werkt het

BTW pedicure, hoe werkt het?

Je eigen pedicurepraktijk starten is een droom.. maar dan komt de adminstratie. Dat is denk ik... niet zo'n grote droom. Het is een moetje en komt er bij kijken. Het liefst hou jij je waarschijnlijk bezig met het behandelen van cliënten. Pedicure en btw..., er zijn wel 4 tarieven! We lopen de btw tarief pedicure allemaal met je door en laten je ook zien hoe je dit makkelijk bij kunt houden.

Btw tarief pedicure

Zoals al genoemd zijn er nu 4 btw tarieven voor jou als pedicure in Nederland.

 • behandelingen die vrijgesteld zijn van de btw - vallen onder de wkkgz pedicure
 • behandelingen van 0% btw, veelal voor medische behandelingen of als je onder de KOR valt
 • artikelen met 9% btw
  • artikelen met 21% btw (meest voorkomende)
 • behandelingen met 21% btw


De wkkgz pedicure, vrijgesteld van btw?

Dit is sinds eind 2023 nieuw, behandelingen die volgens Provoet, in wordt gesneden, mogen vrijgesteld worden van de btw. Het is voor jou als pedicure van groot belang om hier rekening mee te houden en dit dus goed te noteren. Want, behandelingen die onder de wkkgz vallen, hoe je niet op te geven bij de belastingdienst. Oftewel, ook niet bij de BTW-aangifte. Ofwel, je zult dus eerder met de rest van je omzet onder de KOR vallen, waardoor je sneller helemaal geen btw af zult hoeven dragen. Daarom slim om dit netjes bij te houden.


Hoe werkt nu de btw voor jou als pedicure?

Je kan zelf alles bij gaan houden in een excel bestand, alle bonnetjes doorsturen naar je boekhouder, of zelf al slim de touwtjes in handen nemen en met pedicuresoftware te gaan werken. Wat gebeurt er dan?

 • Je stelt 1 keer in welke behandelingen onder welke pedicure btw tarief ze vallen
 • Je rekent de behandelingen met je cliënten af in de Da Vinci pedicuresoftware
 • Je boekt je inkoopfacturen in in de pedicuresoftware
 • Je gaat naar het omzetoverzicht en ziet direct welke omzet in welk btw tarief pedicure gemaakt zijn
 • Moet je alsnog btw-aangifte doen, dan kan je dit eenvoudig zelf door te gaan naar btw-overzicht > hier wordt dan enkel de omzetten van de btw pedicure tarieven laten zien die je aan moet geven bij de belastingdienst.
 • Doordat je ook de inkoopfacturen hebt ingeboekt weet het systeem precies welke btw je betaald hebt en welke btw je terug moet krijgen.

btw pedicure

Het kant en klaar btw overzicht

Het overzicht voor pedicure btw voor de belastingdienst is zoals je ziet in de afbeelding kant en klaar. De cijfers overtypen en de kwartaalaangifte is al gedaan. Wij adviseren vaak om zelf de kwartaalaangifte te doen. En de boekhouder de jaaraangifte te laten doen. Mocht je toch iets verkeerd hebben ingevuld dan kan de boekhouder dit met de jaaraangifte nog corrigeren. En het is zo fijn dat je precies kunt zien welk pedicure btw tarief je in je salon gebruikt hebt.


Wil je ook handig je btw geregeld hebben?

Pedicure en btw, een liefdevolle verhouding of juist niet? Wij helpen je hier graag mee om het makkelijker te maken. Bekijk gerust meer informatie van onze pedicuresoftware en vraag daar een demovideo aan.

Over de schrijver
Na een studie Psychologie het familiebedrijf ingegaan. Samen met mijn zussen en lieve Davincianen willen we alle salons helpen. 'Wat kunnen we voor je doen?' is daarom ook onze lijfspreuk!
Reactie plaatsen