Effectiviteit in de salon
06 mei 2019 
1 min. leestijd

Effectiviteit in de salon

De effectiviteit van een kapster in de salon betekent eigenlijk de minuten die betaald worden door klanten afgezet tegen de aanwezige uren van de kapster in de salon.

Er wordt wel eens afgevraagd hoe hard een kapper/kapster zou moeten werken op een dag. Dus hoeveel zou de effectiviteit op een dag moeten zijn. Daar zijn richtlijnen voor. In onderstaande tabel zie je per leeftijd wat de gemiddelde effectiviteit, dus hoeveel minuten er per uur gewerkt zou moeten worden.

Nu wil je natuurlijk checken hoe het met jouw medewerkers staat.
Dit is mogelijk als je uit je automatiseringsprogramma een overzicht ‘Effectiviteit per Medewerker’ kan halen. Wat zeggen de cijfers? Waarschijnlijk dat die lager uitkomen dan dat ze behoren te zijn. Geen paniek, veel van je collega-kappers zullen hetzelfde probleem hebben. Laat de moed niet in je schoenen zakken, er zijn ook salons met een effectiviteit van 90%.

Hoe dan die effectiviteit van je medewerker verhogen?
Een goede planning is een goed begin. Zet bijvoorbeeld je afsprakenboek op 5 minuten in plaats van op 15 minuten. Daarbij ook je medewerkers trainen op meer ‘ja’ verkoop in de salon zelf. Stel een klant komt alleen voor uitgroei kleuren maar wil toch ook daarna geknipt worden. In het afsprakenboek is enkel nog maar een kwartier speling tot de volgende klant komt. Geen nood, knip deze klant ook en vertel de volgende klant dat hij heel even in de wachthoek plaats mag nemen. Geef hem een lekker kopje koffie en wat te lezen erbij.

Spreek ook je medewerkers aan op de eigen effectiviteit.
Stel Marietje is 27 jaar en zou volgens de richtlijnen 83,5% van de tijd dat ze aanwezig is aan het werk moeten zijn. Echter is dit percentage bij Marietje maar 65%. Ga met haar om de tafel zitten en laat haar zien op welke effectiviteit ze nu zit en waar ze eigenlijk zou moeten zitten. Probeer dit per maand met een paar procent te verhogen. Vertel haar ook hoe ze dit kan doen. Door net een extra klant aan te nemen ook al komt die net om half zes binnen en heeft wat langer haar (wist je dat 1 knipklant meer of minder per dag 6,25% in effectiviteit scheelt?). Succes!

Over de schrijver
Opgegroeid in een ondernemersgezin met eigen salon. En na de kunstacademie meteen aan de slag in ons mooie familiebedrijf. Iedere dag mag ik hier samen met mijn twee zussen en onze Davincianen helpen hun salon nog een beetje beter, leuker, mooier te maken.
Reactie plaatsen