Pedicuren in Spanje, hoe doe je dat?
'Als je een droom hebt moet je het gewoon doen' – Marjorie van Pedicure Marjorie
Onze Da Vinci klanten zitten overal, zo ook in Spanje! Pedicure Marjorie heeft daar haar eigen pedicurepraktijk opgezet. Nu zijn wij natuurlijk benieuwd, hoe is dat: je praktijk starten in Spanje? We hebben haar gebeld (helaas geen live gesprek 😉) en antwoord gekregen. En op het moment van bellen was het in Nederland 2 graden en in Spanje 25 graden...
Hoe komt het dat je in Spanje een praktijk wilde starten?
Mijn schoonouders wonen in Spanje, ik en mijn man hebben daar in het verleden ook al een tijdje gewoond. Toch weer naar Nederland gegaan. Maar de wens om na het pensioen weer in Spanje te wonen is altijd gebleven. Toen kwam corona. In die tijd was het in Spanje in de lockdown geen pretje. Ik en mijn man zijn toen naar Spanje gegaan om voor mijn schoonouders te zorgen. Mijn man werkte toen voor een Nederlands bedrijf waarbij het ook mogelijk was om van afstand het werk te doen. Het bleek dus ook echt zo te kunnen kwamen ze achter. Mijn man doet nog steeds hetzelfde werk, voor het Nederlandse bedrijf. Dus hebben we besloten te blijven in Spanje, iets sneller dus dan verwacht.
Ikzelf deed in Nederland al pedicure en voedingsdeskundige. Ik had net mijn medisch pedicure diploma behaald toen we naar Spanje vertrokken. Ik lag in mijn hangmatje in huis en dacht, ik kan gewoon mijn beroep weer oppakken, maar dan hier in Spanje!
Hoe ben je je praktijk gestart?
Onder ons huis zit een ruimte die we verbouwd hebben tot praktijkruimte. Het starten van een onderneming in het buitenland waar je zelf niet bekend bent is heel lastig. Dus heb ik een advocaat in handen genomen die me geholpen heeft met alle rompslomp. Er komt heel veel bij kijken als zelfstandige in Spanje.
Is het beroep pedicure hetzelfde of anders in Spanje dan in Nederland?
Het beroep pedicure is wel anders in Spanje ja. De pedicures hier doen vooral nageltjes lakken. Heb je problemen met de voeten dan ga je naar de podotherapeut. Nu zijn er inderdaad een aantal behandelingen die ik niet uit kan voeren, maar dat is niet erg omdat ik er andere diensten bij doe, zoals massage en manicure. De vooral medische behandelingen kan ik niet uitvoeren omdat mijn cliënten hier geen vergoeding voor krijgen natuurlijk, dit moet dan bij de podotherapeut.
Hoe kwam je aan je cliënten?
Ik heb een website en Facebook pagina gestart. Op deze Facebook pagina heb ik veel foto's van mijn praktijk en mijzelf geplaatst. Binnen een mum van tijd had ik mijn praktijk vol. Er zijn namelijk in deze regio niet heel veel pedicures. Hier ergens in de bergen zitten er nog wel 3. En ook zij zijn helemaal volgeboekt.
Zijn de behandelingen die je hier doet heel veel anders dan wat je in Nederland deed?
Ja en nee, de behandelingen komen aardig overeen, maar zoals ik al zei de wat meer medische behandelingen doe ik niet meer. Ik merk wel dat de klanten hier allemaal tijd en geld hebben om naar de praktijk te komen. Als ze hier komen boeken ze snel een massage of manicure bij. Dat zag ik in Nederland veel minder.
Wat voor soort klanten heb je?
Ik heb voornamelijk veel Nederlandse cliënten, maar ook Belgen, Engelsen. Eigenlijk geen Spanjaarden. Dat komt denk ik vooral ook doordat als je naar de pedicure gaat je ook je verhaal wilt doen, en tsja, ik ben nou niet heel vloeiend in Spaans, dus het aanhoren van iemands levensverhaal is dan wat lastiger.
Hoe ben je dan zo met software gestart?
Toen ik begonnen was merkte ik dat ik veel vergeten afspraken had. In 1 week tijd had ik wel 5 klanten die zich verslapen hadden en dus niet kwamen dagen. Nou dat werd wel erg vervelend. Dus de online agenda waardoor mensen een automatische herinnering krijgen is voor mij erg prettig.
Heb je nog een tip voor andere mensen die je verhaal lezen?
Heb je een droom? Ga erachteraan, niet denken maar doen. Vooral als je ergens in gespecialiseerd bent is er bijna altijd wel werk in te vinden. Vooral als het om voeten gaat, (bijna) iedereen heeft voeten.